Psico Neuro Inmuno Endocrinología

Què és la PNIE?

La Psiconeuroinmunoendocrinología (PNIE) és una ciència que treballa la persona de manera global, sent conscient de que tots els sistemes i òrgans estan connectats. S’utilitzen coneixements de la medicina convencional i la medicina natural, sempre que estigui validada mitjançant procediments i mètodes científics.

La PNIE va néixer en els anys 70, però s’han necessitat dècades i una aclaparadora quantitat d’estudis científics per obtenir l’atenció principal de tota la comunitat mèdica.

L’objectiu de la PNIE és recuperar l’equilibri bioquímic i emocional de la persona d’una manera individualitzada, a través d’hàbits alimentaris i de vida saludables i en alguns casos suplementant amb productes naturals.

La  PsicoNeuroImmunoEndocrinología  pretén entendre el mecanisme pel qual mantenim o perdem l’equilibri de la nostra salut. Per això fa una anàlisi global de les causes que originen una determinada patologia, estudiant la interrelació que hi ha entre la psique (pensament i emocions), la neurologia (sistema nerviós), el sistema immunitari (defenses) i el sistema endocrí (glàndules i hormones ), amb la influència dels factors genètics, mediambientals i socials.

Estem davant d’un nou paradigma de salut i de malaltia: els microorganismes, la immunitat i el nostre comportament.

 La relació dels microorganismes de l’intestí amb el nostre cervell i el nostre sistema immune, juga un paper clau en el nostre estat anímic, la nostra memòria, salut emocional, el comportament i la nostra salut hormonal. Aquest diàleg entre la microbiota, el sistema immune i el sistema nerviós pot mantenir-se o perdre segons els nostres hàbits de vida, amb gran importància de l’alimentació,  afectant a l’equilibri global de l’individu.

L’equilibri entre els estrògens-testosterona, l’exposició a tòxics i certs medicaments (no només els antibiòtics) modifiquen l’equilibri intestinal i són molt importants en el nostre microbioma i la nostra salut en general.

Avui dia tots sabem que l’estrès social pot condicionar el desenvolupament de problemes emocionals com l’ansietat, la depressió o reaccions i conductes violentes.  Aquest estrès físic i emocional afecta el nostre sistema immune a través de les citoquines que són immuno-missatgers que fabriquen les cèl·lules del sistema immune.

Sabem que les persones que tenen un comportament més agressiu tenen nivells més elevats de citoquines pro-inflamatoris, tenen el sistema immune desequilibrat i també una cicatrització de les ferides més lenta.

Les persones més deprimides tenen al mateix temps el sistema immune més desequilibrat.

La Nutrició Integrativa

Dins la PNIE,  a través de la nutrició integrativa es preparen plans dietètics que s’adaptan a les necessitats de cadascú i que permeten millorar la salut i el benestar de les persones (tan en prevenció com en patologies) i així assolir els objectius proposats i mantenir-los en el temps.

Quan es requereix canviar alguna cosa en la vida (esport, feina, parella, alimentació…) sempre és difícil. I per això les pautes contemplen i tenen en compte el patró alimentari de cadascú ja que està totalment condicionat per l’entorn, la família, la cultura, el ritme de vida i l’equilibri emocional de cadascú.

Contacta’m!

M’agradarà dedicar temps a parlar amb tu i entendre què necessites i com puc ajudar-te  de la millor manera.

Escriu-me

info@gemma-nutricionista.es

Truca'm

645 919 269